Power Valley 2019

Het was afgelopen weken spannend. Geen idee of de weergoden Power Valley een mooi evenement zouden gunnen. Maar de laatste dagen zagen de voorspellingen er steeds een beetje beter uit. En dan, afgelopen zaterdag overtrof het weer alle verwachtingen. Weliswaar wat fris en een straf windje, maar verder volop zon. Kortom perfect Pulling weer.
Ook dit jaar is het evenement weer grootser opgezet dan de voorgaande jaren, met nu 2 banen waarop tegelijkertijd de klassen werden verreden.

's Morgens werd de Argos Oil Whispering Giant gestationeerd, samen met de andere drie Noord-Hollandse teams, rond de kop van de baan. Direct naast onze bus en tractor stond de VIP tribune van Argos Oil, die daardoor zowel zicht hadden op de baan, als ook op het gebeuren rondom ons team en tractor.

Op de klok van half drie begon de eerste, Modified, klasse op de Argos Oil baan. We stonden als laatste op de startlijst en zagen al snel: een baan, moeilijk om weg te komen, met wat zachte plekken die vaak een eerste klasse overkomt, omdat de baan nog niet helemaal is ingereden.
Bas op de bok vertrok van het midden van de baan en trok vrij hoog met de voorwielen van de grond de tractor naar 108,63 meter. Bas vermoedde dat de tractor iets te veel de lucht inging, waarna besloten werd om de bandenspanning voor de finale run te verlagen.
Hoewel dit een juiste beslissing was, bleek 94,58 meter net niet voldoende om die aanpassing om te zetten in de overwinning. Toch een heel tevreden team met een derde podiumplek, de eerste beker in het Nederlands Kampioenschap, waar ook de hoofdsponsor aanwezig is geeft het team zeker een goed gevoel.

Buiten het ombouwen van de tractor naar de Unlimited afstelling werden ook de banden gewisseld.
Net als vorig jaar rijden we, indien mogelijk, in beide klassen op verschillende banden.

Tegen half zeven was the Unlimited klasse aan de beurt. Een klasse met alle tractoren zeer gewaagd aan elkaar. Net als in de Modified vertrok Hans vanaf het midden van de baan. De start was nu in ons turbinevoordeel. Door een hard eerste stuk konden we vloeiender optrekken dan onze concurrenten. Helaas heeft de tractor een balanceerprobleem, waardoor de hele tractor trilde, inclusief het gebit van de rijder. Maar de 108,33 meter was voldoende voor de eindstrijd.

Tijdens het wachten vlak voor het starten in de finale zag teamlid Arie dat er een splitpen ontbrak aan de steun van de verzamelbak, die hierdoor mogelijk er uit zou kunnen lopen. Om te zorgen dat steun niet verder los zou komen te hangen, moest er snel een noodoplossing bedacht worden in de vorm van een ijzerdraadje die de steun stabiliseerde.

In de finale moest Hans, mede door het balans probleem in de banden, vanaf de start gebruik maken van de rem. Omdat wij als één na laatste reden en er dus nog één concurrent over was, waren we al zeker van een podiumplek, maar tot onze eigen verbazing was de afstand 96,14 meter ook voldoende voor een éérste plek, beker en bloemen op het podium. Een prachtige afsluiting van een mooi evenement.

Voordat de tractor de bus ingelierd wordt, moet er zoveel mogelijk klei en stof van de tractor gespoten worden en onze jongste telg hielp een handje mee om de achteras even te controleren.

volgende wedstrijd:
18 mei Eurocup Zweden en 25 mei Grand National Loerbeek.