Beach Pull Putten 2017

Na een door weersomstandigheden afgelaste wedstrijd in Eext en daardoor een onverwacht vrij weekend kon het Argos Oil Whispering Giant weer vol aan de bak in Putten. Voor de Unlimited stonden twee Grand National wedstrijden gepland. Zowel op vrijdagavond als op zaterdag was in deze klasse een wedstrijd. Op zich een uitdaging, want bij tractorpech op vrijdag was de uitdaging groot om zaterdag weer aan te treden, maar aan de andere kan juist ook wel daarom extra spannend.

Tussen alle National en Truck klassen op vrijdag waar de toeschouwers genoten van zowel het schouwspel als het weer, mocht als een-na-laatste klasse de Unlimited aantreden. De organisatie had een overvol programma te bieden aan het publiek. Om niet in tijdsnood te komen, werd al voor de wedstrijd besloten om de Unlimited klasse in finale afstelling te laten rijden. Eén run, één kans om je goed neer te zetten. Hans trok mooi weg en kreeg de tractor goed in balans weg. Echter halverwege de baan tikte men op de sleepwagen even de rem aan, waardoor de rode lamp op de sleepwagen ging branden. Vanaf de tractor was dit niet zichtbaar en de run werd op een 105,59 meter afgemaakt. Even ontstond discussie. In eerste instantie wat er gebeurd was en of de run wel of niet overgereden moest worden. Omdat de actie van de sleepwagen zo kort en licht was en het nauwelijks effect had op de aantal gemaakte meters, werd al gauw duidelijk dat de run officieel gemaakt kon worden. Hierdoor een mooie tweede plek op het podium en een tevreden team.

Zaterdagmorgen begon vochtig, maar de rest van de dag en wedstrijd was droog, een zonnetje achter de bewolking. Prima tractorpulling en bier weer. Geen ombouw voor de wedstrijd omdat ‘s middags eerst de Unlimited werd gereden. Daarna moest er twee keer omgebouwd worden, voor en na de Modified, die de laatste klasse van de dag zou zijn.

Onze Argos Oil Whispering Giant had de proeftrek. Hans trok mooi weg, maar alsof de duvel er mee speelde… opeens weer een rood licht op de sleepwagen. Echter had dit een andere oorzaak dan op vrijdagavond. De computer van de sleepwagen gaf de opdracht de noodstop uit te trekken, waardoor de tractor stilviel. De aansluiting van de noodstop werd onder de al opgehoopte grond bedolven waardoor Bas en Joost als een Sherlock Holmes op zoek moesten gaan naar het materiaal. Gelukkig was het koord rood en viel na wat graaf en schopwerk Joost het rode koord in het oog. Hierdoor werd een snel herstel voor de tweede run gewaarborgd. De baan was zwaar. Het team besloot links aan te houden, maar moest alle zeilen bijzetten om een afstand van 108,46 meter neer te zetten. Uiteindelijk bleek de laatste 19 cm voldoende voor een derde plek op het podium. Na twee wedstrijden in één weekend een versteviging van de derde plek in het klassement.

De Modified was als laatste klasse gepland. Beachpull Putten wordt op twee banen gereden, waardoor het voor het publiek natuurlijk veel te zien is. Maar aan de zeezijde waren alle klassen al gereden, zodat alle publieke aandacht nog even uitging naar het tractorgeweld in de Modified. Heel wat meters werden op de baan neergelegd maar voordat Bas kon aantreden maar één Full Pull. Bas kreeg nog één advies van collega Hans: Vol gas weg en dan loslaten. Met als resultaat, als tweede team een Full Pull neergezet. Waarna er nog twee volgden. Geen finalekansen dus voor teams die meer dan 100 meter hadden neergezet. Ook in de finale had Bas de tractor goed onder controle. De gewichten op de juiste manier verdeeld, waardoor de balans perfect was en de neus mooi omhoog ging reed met 95,13 meter het team naar een tweede podiumplaats. In het klassement hebben er door deze wedstrijd een aantal verschuiven plaatsgevonden. Voor ons team betekend dit stuivertje wisselen en staat we voor dit moment eerste in het klassement.

Vier bekers in de bus richting Egmond was het resultaat van een mooi Beachpull Putten weekend.
Bram, zoon van teamlid Bas, heeft zelf een micro-pulling tractor en presteert zeker niet onverdienstelijk.
Voor het tweede jaar bezig en heeft flink vorderingen gemaakt met zijn Giant Firestone. Dit weekend in Putten leverde dit hem een derde plek op en dus de vierde beker in de bus mee naar huis.

Volgende week, voor het eerst sinds jaren voor alle Noord-Hollandse teams een thuiswedstrijd.
Op Power Valley, www.powervalley.nl in Oudkarspel (terrein Geestmerambacht) staan zowel de Modified als de Unlimited op het programma. Tot zien bij Power Valley.